Emanuel Nijkerk (23) is een lichtkunstenaar en visual artist. Naast zijn achtergrond als licht-, geluid- en videotechnicus ontwerpt hij voor theater, installaties, concerten en festivals.
Emanuel begon met werken in de Amsterdamse theater-scène bij theaters als ITA, Carré, de Nationale Opera en het Concertgebouw. Later is hij zich gaan ontwikkelen in het bedienen van lichten bij festivals en concerten. Naast het ontwerpen voor anderen is Emanuel zich de afgelopen jaren gaan ontwikkelen als autonoom lichtkunstenaar. Hij heeft een sterke passie om ruimtelijke perceptie in te zetten bij het maken van performances en installaties. Emanuel gebruikt hiervoor licht en video als fundament en integreert dit in kruisverbanden met andere kunstvormen en media. Denk hierbij aan audio, camera en digitale sensoren die allemaal samenkomen in een narratief. 
Live-performance en het in het moment aansturen van gebaren vormen een belangrijk onderdeel van Emanuels visie. Aldus het creëren van een organisch aanvoelend geheel en het werk te verenigen met de ruimte eromheen. Als een altijd veranderend organisme dat in dialoog met de ruimte samenvloeit tot een geheel. Het samenwerken met andere kunstenaars/performers blijft een rode draad binnen zijn werk. Bijvoorbeeld bij iNNeR PeaCe, waar hij samen met muzikant Kris McDonald een audiovisuele synthese creëerde op het podium. Emanuel heeft als visueel artiest gewerkt bij o.a. STOOR ADE, Boothstock festival, Tempel Amsterdam en iNNeR PeaCe. 
Back to Top